Categories


Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Overclocking the Q6600

Αν υπάρχει κάτι που δίνει άλλη πνοή στο PC gaming, αυτό είναι σίγουρα η δυνατότητα να υπερχρονίσουμε το PC μας. Το overclocking έχει γίνει πλέον αναγκαίο, αν θέλει κάποιος να χαίρεται τα παιχνίδια με όλες τις γραφικές επιλογές ενεργοποιημένες και με ένα ρευστό framerate. Μολονότι όμως τα πράγματα έχουν καταντήσει απλά στις κάρτες γραφικών, στις CPUs τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, αν θέλουμε να υπερχρονίσουμε λίγο την CPU μας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το 'τσίρκο' ξεκινάει όταν αναγκαζόμαστε να πειράξουμε τα ρεύματα και κάποιες άλλες επιλογές από το Bios. Μετά από αρκετές ώρες, κατάρες, μπινελίκια και όλα όσα συνοδεύουν τον υπερχρονισμό, εδώ είμαστε με έναν stable Q6600 στα 3.6Ghz με μια Gigabyte EP45-UD3LR.

Πρώτα απ' όλα, ας δούμε τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε κι ας τις σχολιάσουμε λίγο. Δεδομένου ότι έχουμε πολλαπλασιαστή στα 9x, χρησιμοποιήσαμε FSB στα 400. Για να έχουμε 1000Mhz στην RAM, χρησιμοποιήσαμε ratio 2.5. Σε περίπτωση δε που έχετε κάνει overclock στην κάρτα γραφικών, θα πρέπει να δώσετε λίγο παραπάνω ρεύμα στην PCI-E (το default είναι το 100).


Όπως θα παρατηρήσατε, επιλέξαμε Extreme Performance ώστε να μην μας κρατάει πίσω η μνήμη. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα σταθερότητας, καλά θα κάνετε να επιλέξετε την 'Standard' επιλογή. Εν συνεχεία χρησιμοποιήσαμε λίγο υψηλό vCore για να είμαστε σταθεροί. Ενδέχεται να χρειαστείτε λιγότερο όσοι έχετε επεξεργαστή με VID μικρότερο του 1.3250. Τέλος, χρησιμοποιήσαμε 2.1V στην μνήμη και 5-5-5-15 Timings. Και είμαστε έτοιμοι.


Αφού τρέξετε τα Prime95 και Orthos (πάντα με ανοιχτό το CoreTemp για να βλέπετε τις θερμοκρασίες σας) για να δείτε πόσο σταθερό είναι το μηχάνημά σας, μπορείτε άφοβα να τρέξετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια. Η Gigabyte EP45-UD3LR αντικατέστησε μια EVGA N680i SLI και έτσι έχουμε αλλαγές και στον τρόπο χειρισμού της μνήμης. Στην προκειμένη περίπτωση, είχαμε 4GB από δύο διαφορετικές εταιρείες που έτρεχαν απροβλημάτιστα στην μητρική της EVGA. Η Gigabyte προτείνει μνήμες από τον ίδιο κατασκευαστή, οπότε καλό θα είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες της. Τι γίνεται όμως στα παιχνίδια;



Όπως βλέπουμε, οι επιδόσεις έχουν αυξηθεί αισθητά.  Χρειάστηκε να τεστάρουμε για δύο μέρες το μηχάνημα μέχρι να βρούμε την χρυσή αυτή τομή, αλλά καθόλη την διάρκεια των δοκιμών ο Q6600 δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι, άξιζε αυτή η μεταφορά από την μητρική της EVGA σε αυτήν της Gigabyte; Ναι άξιζε. Όπως και να έχει όμως, με τον παραπάνω οδηγό θα μπορέσετε να φτάσετε τον Q6600 στα 3.6Ghz. Καλά θα κάνετε εννοείται να έχετε και καλή ψύξη στο κουτί σας για να μην κάψετε τίποτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου